LED


Duurzame LED-verlichting aan boord

LED staat voor Light Emitting Diode en heeft als grootste voordeel dat het een lange levensduur heeft. Met een levensduur van soms wel 50.000 branduren dienen LED lampen niet snel vervangen te worden, wat resulteert in lage onderhoudskosten en energiebesparing. Halogeenverlichting moet het doorgaans stellen met 2.000 branduren. LED lampen bevatten ook geen gloeidraad die vaak stuk gaat zoals bij traditionele verlichting. Het plaatsen van de verlichting in de masten en bruggen brengt daarenboven veiligheidsrisico’s met zich mee, wat sterk wordt verminderd gezien de langere levensduur van LED. Andere voordelen van LED zijn:
  • LED is een puntverlichting; hiermee kan je het licht dus veel beter en preciezer positioneren op de plek waar je dat wenst.
  • LED verlichting is slagvast en schokbestendig. De lampjes zijn haast onbreekbaar en zijn zeer goed bestand tegen koude en trillingen. De gebruikte halfgeleider zit mooi verpakt in een omhulsel van epoxyhars, dat waterbestendig is.
  • LED verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor heel veel toepassingen.
  • LED verlichting heeft geen opwarmtijd nodig zoals spaarlampen.
  • LED verlichting is milieuvriendelijk. Bij het productieproces van LED wordt er geen zwavel gebruikt. Bovendien bevatten LED lampen geen fluorescerend poeder, kwikdampen en andere gevaarlijke metalen zoals bij spaarlampen en TL lampen. De lampen zijn volledig recycleerbaar. De totale CO2 uitstoot vermindert aangezien de LED lampen minder energie verbruiken.
De Rederscentrale heeft ondertussen de officiële goedkeuring voor een ondersteuningsproject van de overheid voor de installatie van LED-verlichting ontvangen. Indien reders LED-verlichting aan boord geïnstalleerd hebben of wanneer deze van plan zijn om de investering te doen, gelieve dit te bevestigen aan de Rederscentrale.

Rederscentrale
Erkende Belgische Producentenorganisatie en Beroepsvereniging van de Reders ter Zeevisserij
Adresgegevens

Hendrik Baelskaai 20 bus 0.2
8400 Oostende

+32 (0) 59/ 32 35 03