Signalisatie- en reddingsmiddelen aan boord


Veiligheid aan boord van Vlaamse vissersvaartuigen blijft voor de Rederscentrale topprioriteit. Daarom wordt binnen de visserijsector voortdurend gezocht naar middelen en technieken die de veiligheid en de werkomstandigheden van de bemanning verbeteren. Het verdubbelen van het aantal EPIRB’s (Emergency Position Indicating Radio Beacon) en reddingsvlotten aan boord van vissersvaartuigen is dan ook een volgende stap voor de Belgische visserij om de veiligheid te verhogen.

Het project voorziet een mogelijke subsidie van het Zeevissersfonds en het EFMZV. Naar aanleiding van de goedkeuring werd in februari een persbericht verstuurd vanuit het kabinet van de Viceminister-President van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw (tevens bevoegd voor visserij), Hilde Crevits: “Naar aanleiding van een aantal ernstige incidenten met vissersvaartuigen op zee, investeren we samen met de visserijsector extra in de veiligheid van de bemanning. Vissersvaartuigen worden uitgerust met een tweede reddingsvlot en er komen ook meer toestellen om in nood de reddingsdiensten te verwittigen. Dit vermindert sterk de kans dat bij kapseizen of bij water maken geen vlot vrijkomt of geen noodsignaal uitgestuurd wordt.”

De subsidie heeft dus concreet betrekking op de verdubbeling van de EPIRB’s en reddingsvlotten aan boord en communicatiemiddelen in de vlotten. Vanaf het najaar 2020 zal het wettelijk verplicht zijn dat alle vaartuigen een EPIRB aan boord hebben zowel aan stuurboord- als aan bakboordzijde en dat elk vaartuig vlotten aan boord heeft die plaats bieden aan een het dubbele van het gewoonlijke aantal bemanningsleden aan boord.

Reders werden per brief en mail gecontacteerd en dienen hun factuur en betalingsbewijs te bezorgen aan de Rederscentrale. Voor verdere vragen kunnen reders contact opnemen met het projectenteam van de Rederscentrale: Jasmine Vlietinck (jasmine.vlietinck@rederscentrale.be) of Sander Meyns (sander.meyns@rederscentrale.be)

Rederscentrale
Erkende Belgische Producentenorganisatie en Beroepsvereniging van de Reders ter Zeevisserij
Adresgegevens

Hendrik Baelskaai 20 bus 0.2
8400 Oostende

+32 (0) 59/ 32 35 03