Missie en visie


De Rederscentrale vervult een dubbele rol als erkende producentenorganisatie en als erkende beroepsvereniging die zich inzet voor de belangen van de reders ter zeevisserij. We fungeren vaak als een verbindende schakel tussen de sector en de diverse overheden. Als producentenorganisatie richten we ons op de productie- en marketingplanning voor de visserijactiviteiten van onze leden. Als beroepsvereniging zijn we de enige werkgeversvertegenwoordiger in het sociaal overleg in de zeevisserijsector.

Met een op maat gemaakte dienstverlening behartigt de Rederscentrale de belangen van haar leden. Onze leden zijn de rederijen die vissersvaartuigen onder de Belgische vlag uitbaten, ongeacht of ze deel uitmaken van het groot of klein vlootsegment of hun thuishaven. Binnen ons werkterrein vallen informatievoorziening, projectcoördinatie en administratieve ondersteuning. We denken mee en onderhandelen over internationaal, EU, federaal en Vlaams beleid dat een invloed heeft op de visserij.

 
Missie

Onze activiteiten zijn gebaseerd op innovatie, duurzaamheid, maatschappelijke verantwoordelijkheid en vooral de missie om een zeevisserij met Belgische verankering te bestendigen, die op een duurzame manier de bevoorrading van gezonde, kwaliteitsvolle voedingsproducten verzorgt. Daarvoor streeft de Rederscentrale naar een leefbare, winstgevende Belgische visserijsector, die voor een veilige en sociale tewerkstelling zorgt en zo weinig mogelijk impact heeft op het milieu en de klimaatsverandering. De Rederscentrale zet zich in voor de instroom van jonge mensen in de visserij, voor het verkrijgen van gunstige financieringsvoorwaarden voor nieuwe investeringen, en voor stimulerende regelingen voor bedrijfsovernames. Het creëren van een aantrekkelijk ondernemingsklimaat en het verbeteren van het imago van de visserijsector zijn cruciaal om toekomstige generaties te motiveren om in deze sector te investeren en te blijven werken.

Visie

Voor de Rederscentrale is de visserijsector een cruciale schakel in de voedselvoorziening. Deze sector is essentieel om op een duurzame manier in de voedselbehoeften te voorzien. Daarnaast speelt de visserij een belangrijke rol in de bredere voedselstrategie van de Europese Unie. In tijden van globalisering en veranderende geopolitieke verhoudingen is het van groot belang om een eigen, veerkrachtige voedselproductie te behouden.

Op nationaal niveau zorgt de visserijsector voor de bevoorrading van de visserijketen. Dit betekent dat lokale, verse vis beschikbaar blijft voor de Belgische consument, wat niet alleen bijdraagt aan de voedselzekerheid, maar ook aan de lokale economie en werkgelegenheid. De visserijsector ondersteunt talloze banen, van de vissers op zee tot de mensen werkzaam in de verwerking en distributie van visproducten.

Bovendien draagt de Belgische visserij bij aan het behoud van maritieme kennis en vaardigheden die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Het is van groot belang om deze tradities en kennis te koesteren en te beschermen. De Rederscentrale zet zich in om deze sector te ondersteunen en te innoveren, zodat hij kan blijven bijdragen aan onze samenleving en economie, terwijl hij tegelijkertijd de biodiversiteit en het mariene milieu respecteert en beschermt.

De Vlaamse visserijsector moet dus behouden blijven en verder worden versterkt. Het is ondenkbaar dat België, ondanks zijn bescheiden kustlijn aan de Noordzee, zijn rijke visserijtraditie zou verliezen. De professionele visserijactiviteiten vormen een integraal deel van het Belgisch cultureel erfgoed.

Rederscentrale
Erkende Belgische Producentenorganisatie en Beroepsvereniging van de Reders ter Zeevisserij
Adresgegevens

Hendrik Baelskaai 20 bus 0.2
8400 Oostende

+32 (0) 59/ 32 35 03