• by:
  • september 5, 2017
  • Category: Persbericht

De producentenorganisatie en beroepsvereniging van de reders ter zeevisserij benoemt nieuwe voorzitter


De Raad van Bestuur van de Rederscentrale heeft tijdens de zitting van maandag 4 september 2017 een nieuwe voorzitter aangeduid.

Europese ministerraad legt visserijmogelijkheden 2018 vast

De Raad van Bestuur van de Rederscentrale heeft tijdens de zitting van maandag 4 september 2017 een nieuwe voorzitter aangeduid. Na 10 jaar voorzitterschap geeft Urbain Wintein de fakkel door aan Geert De Groote. Na de recente verkoop van het vaartuig (Z.121 Deborah) van zijn rederij Seabird besloot Urbain om zijn functie als voorzitter ter beschikking te stellen omdat hij overtuigd is dat een goede voorzitter een directe betrokkenheid met de visserij dient te behouden. Marina Lepeire-Nollet (O.154 Wilmar) blijft actief als ondervoorzitter.

Geert De Groote, 50 jaar en afkomstig uit Knokke-Heist, komt nu aan het roer te staan van de Rederscentrale. Als zoon en kleinzoon van respectievelijk ex-reders Norbert De Groote en Felix De Groote, zat de zee al van kleins af aan in zijn bloed. Sinds eind 2001 is Geert via zijn rederij Aris de eigenaar van het vaartuig Z.98 Op Hoop Van Zegen, dat hij destijds - hoe toevallig - overnam van Urbain Wintein. Geert is al jaren lid van het Directiecomité van de Rederscentrale en een geëngageerd bestuurslid dat actief is in tal van werk- en stuurgroepen om samen met andere belanghebbenden te streven naar een Vlaamse visserijsector met een toekomstgericht en duurzaam karakter.

Urbain Wintein verklaarde bij zijn felicitaties voor zijn opvolger: “Ik zal de komende twee maanden intensief blijven samenwerken met Geert en de leden en medewerkers van de Rederscentrale, om tegen de volgende zitting van de Raad van Bestuur, begin november, de overdracht op een positieve manier af te ronden”.

De nieuwe voorzitter zei bij zijn bedanking aan zijn voorganger: “Mijn kandidatuur voor het voorzitterschap is gebaseerd op de overtuiging dat Urbain’s opvolger zijn beleid en werkwijze best zou verderzetten en dat het huidige sterke team van de Rederscentrale, onder leiding van directeur Emiel Brouckaert, best op een zelfde manier wordt ondersteund. De vangsten zijn momenteel goed en de vis- en gasolieprijzen blijven op een rendabel niveau. Daardoor kan de Belgische visserijsector terugblikken op een geslaagde eerste jaarhelft van 2017. 
Maar we moeten ons blijven voorbereiden op een aantal zware uitdagingen in de nabije toekomst. Twee voorbeelden: ten eerste is er de Brexit, die een invloed kan hebben op onze belangrijke visserijactiviteiten in Britse wateren. Ten tweede is er het Europees Gemeenschappelijk Visserijbeleid met onder andere de aanlandingsverplichting. Met de Rederscentrale wens ik de samenwerking met Europese collega vissers en visserijorganisaties, beleidsmakers, wetenschappers en alle belanghebbenden verder te zetten om tot werkbare oplossingen te komen”.
Rederscentrale
Erkende Belgische Producentenorganisatie en Beroepsvereniging van de Reders ter Zeevisserij
Adresgegevens

Hendrik Baelskaai 20 bus 0.2
8400 Oostende

+32 (0) 59/ 32 35 03