Opleidingen


Opleidingen en onderwijs zijn thema’s waar de Rederscentrale als sectorvertegenwoordiger veel belang aan hecht. Het is immers van essentieel belang dat er een voldoende instroom is van gekwalificeerd personeel om aan de huidige regelgeving inzake vaarbevoegdheidsbewijzen te voldoen. Onder meer via de mandaten in de Fondsen voor Bestaanszekerheid binnen de visserijsector en de vertegenwoordiging in een Stuurgroep Opleidingen, draagt de Rederscentrale eraan bij dat via een goede samenwerking tussen verschillende partners diverse opleidingen voor de visserijsector worden georganiseerd. Dit betreft zowel secundair onderwijs (in het Koninklijk Werk IBIS en het Maritiem Instituut Mercator), als de hieronder vermelde specifieke bijkomende opleidingen voor de functies aan boord van vissersvaartuigen (VDAB Nautisch Centrum en Maritiem Instituut Mercator). Alle data van de verschillende opleidingen worden aangekondigd via het informatieblad van de Rederscentrale.

Om toegelaten te worden tot de specifieke opleidingen en om de door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit, Dienst Schepenbeheer, afgeleverde vaarbevoegdheidsbewijzen te bekomen, moet een ervaringsniveau aangetoond worden via een aantal vaartdagen in bepaalde functies aan boord. Er wordt gewerkt aan een principe om deze effectieve vaartdagen te kunnen aanvullen door sessies te volgen op de simulator in het VDAB Nautisch Centrum.

 

Stuurman/schipper

Op regelmatige basis wordt een opleiding voor stuurman/schipper georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Zeevissersfonds voor informatie over de voorwaarden tot deelname en inschrijvingen.

 

Roerganger

Ook worden er diverse opleidingen tot roerganger georganiseerd. Ook hiervoor kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het Zeevissersfonds voor meer informatie en/of inschrijvingen.

 

Motorist

Dan zijn er ook nog de opleidingen motorist 750kW – onbeperkt kW en motorist 221kW. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Zeevissersfonds, waar informatie over de voorwaarden kunnen worden bekomen en de inschrijvingen worden gecoördineerd.

Contactgegevens van het Zeevissersfonds:

 

GMDSS GOC (A4)

Deze opleiding wordt onder meer in het VDAB Nautisch Centrum te Zeebrugge georganiseerd. De coördinatie hiervoor gebeurt door de Rederscentrale en geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het secretariaat.

Rederscentrale
Erkende Belgische Producentenorganisatie en Beroepsvereniging van de Reders ter Zeevisserij
Adresgegevens

Hendrik Baelskaai 20 bus 0.2
8400 Oostende

+32 (0) 59/ 32 35 03